Hodinky na prvních dvou obrázcích jsem zakoupil koncem zimy 2015 u jednoho hodináře na Vysočině. Chtěl jsem mít Traktory ve své sbírce a zde se naskytla možnost si je jak osobně prohlédnout, tak se i domluvit na vyčištění a seřízení strojku.
Nosil jsem je zhruba měsíc, když mi to nedalo a ozval se do Eltonu s žádostí, zda-li by s nimi nešlo také něco udělat – číselník, ručky a korunka jsou myslím vypovídající.. Jelikož jsem tam již měsíc měl hodinky prezentované výše, už po několika krátkých emailech jsme si domluvili rozsah prací, cenu a hodinky jsem jim tam zaslal. Doba renovace čítala opět 3 – 4 měsíce, což vycházelo, že budou hotové někdy v druhé polovině září 2015.
Upřímně se musím přiznat, že jsem se nemohl dočkat, jak budou hodinky ve výsledku vypadat – nikdy předtím jsem se do ničeho podobného nepouštěl. Tady navíc, na rozdíl od hodinek předchozích, mi bylo nabídnuto zcela nové nerezové pouzdro z ocele 316L, ze které se dnes pouzdra vyrábí standardně.
Z Eltonu se mi ozvali přesně za 4 měsíce od odsouhlasení rozsahu prací a zaplacení 50%-ní zálohy.
Cestu pro hodinky – pro mě úhlopříčně téměř přes celou Republiku – jsem zvolil na pátek – chtěl jsem si je vyzvednout osobně a využít nabídky prohlídky podniku a výroby.
Jak se práce zdařila přikládám na dalších snímcích – hodinky jsou po denním nošení do práce a do společnosti - jsou cca půl roku staré.
Na ocelové obruči zadního víka je popis laserem dle vlastního návrhu. Korunku jsem zvolil užší tak, aby co nejvíce vystihovala autentičnost té původní. Sklíčko, což je jediná slabina, je opět akrylátové. Strojek zůstal původní kalibr 52 – nové jsou jen ty části, jenž byly časem a provozem opotřebené – jsou vidět na posledním snímku. Řemínek je z hovězí kůže – k Traktorům prý nabízený.
Jistě se ptáte, jaktože výrobce nabízí ocelové pouzdro a průhledné zadní víko s minerálním sklem?
Na to, abyste toto mohli udělat musíte vytvořit konstrukční dokumentaci, naprogramovat CNC, vyrobit zkušební kusy, spasovat, odladit výrobu-případně nepřesnosti, ... V dnešních měřítcích poměrně drahá sranda. Údajně si tento vývoj zaplatil jeden nadšený zákazník s tím, že je možné výrobu opakovat pro další, kdo chtějí mít ve sbírce něco podobného. Tímto bych mu rád poděkoval.
Hodinky mě doslova ohromily, když jsem je poprvé viděl.
Popravdě se divím, že je Elton nezařadí do běžného prodeje – samozřejmě již s jinak umístěnou vteřinovkou, ale i takové Traktory jsou.
Hodinky v původním stavu.
Pohled na strojek v původním stavu.
Moje hodinky po návratu z Eltonu
Víko má průhled na strojek.
Traktory po převlečení do nerezu a původní díly, které mi Elton vrátil.