od FTo » stř 29. dub 2015 19:46:46
Víte, na toto téma je asi složitější odpovědět, případně si stát za nějakým konkrétním názorem.
Cca rok a půl u sebe pozoruji zvýšený zájem o hodinky a to zřejmě ze dvou důvodů - jsem muž a pracuji ve strojírenství.
Dejme tedy tomu, že jsem před tím rokem a půl poprvé zabrousil na stránky Eltonu a prohlížel a vybíral, bohužel zároveň i počítal, zda-li ušetřit 60 000,- až 80 000,- za mechanické hodinky s vteřinovkou a datumem. Když už jsem byl napůl nahlodán, i díky tomu, že jsem si byl v Praze vyzkoušet celočerné Orlíky, našel jsem hodináře, který nabízí Primky z minulého století v parádním stavu za ceny 60x až 80x nižší. Tak, a co uděláte? V té době bylo asi 3 měsíce po vydání knihy: Hodinky Prim 1954-1994, kterou jsem si u zmíněného hodináře zakoupil i s podpisem autora a začal studovat - historii, katalog, internet.
Nová produkce Eltonu šla zcela stranou, a zaměřil jsem se na sbírání starých kusů - mám pár kousků, žádný zázrak, ale mám je, a mám je rád.
Teď, když znáte můj vývoj, si dovolím napsat, že současná kolekce je, alespoň pro mne, drahá a nabízí malou škálu provedení ať už pouzder, číselníků nebo ruček. Zároveň bych očekával alespoň nějaký posun ve vývoji kalibrů. Zcela chybí vlastní chronograf - proč? Věřím tomu, že ve fabrice sedí zkušení a schopní konstruktéři, kteří by byli schopní dát dohromady strojek konkurující zahraničním. Chybí mi tu i kalibr s ukazatelem dne v týdnu, kalibr s excentrickou vteřinovkou. Chybí mi tam to, co se dřív dělalo plus nějaký vývoj.
Na druhou stranu. Byl jsem obeznámen s historickým vývojem před a po revoluci a je mi jasné, že tenkrát se to vyvíjelo a vyrábělo asi trochu jinak. Podnik, kde pracuji, tenkrát měl tisícikusové odbitiště na východě a zakázka byla jednoduše zaručena. Dneska je situace taková, že se musíte rvát o každý šušeň, který přijde, a ještě vás budou tahat z kůže a napálí těžko zvládnutelné termíny. Je tedy možné, že Elton, který si prošel něčím podobným, jako náš podnik, je v dosti podobné siutaci a bude možná trvat ještě pár let, než se jejich stránky naplní tím, co jsem vyčetl, že mi chybí.
Zde bych tedy poprosil o komentář, byť zcela oprávněně negativní, pana Hovorku, případně jiné zainteresované zaměstnance Eltonu.
Nerad bych tu začínal debatu napadající se navzájem, jen mě dané téma zajímá a rád bych jej poznal i z druhé stránky.
Tomáš Faktor